MERVI PAKOLA 


HEVOSEN KOULUTUS MAASTAKÄSIN

HEVOSEN KIPU JA KIVUN TUNNISTAMINEN

Olen Mervi Pakola Hevostaito Akatemiasta. Autan ongelmatilanteissa
hevosten kanssa koulutuksen ja kuntoutuksen keinoin. Minulla on ollut
hevosia 8-vuotiaasta asti. Silloin lapsena luulin, että hevoset vaan
ovat välillä sellaisia hankalia. 19-vuotiaana menin silloisen hevoseni kanssa luonnollisen hevosmiestaidon opettajan oppiin ja aloin ymmärtää, miten paljon on merkitystä sillä, mitä ja miten minä hevosen kanssa teen asioita. Tämä innosti minut opiskelemaan eri ihmisten opissa, miten hevosia voidaan
kouluttaa. Koulutettuani hevosia, myös ongelmahevosia, vuosia, aloin huomata, että osalla hevosista ongelmakäytöksen taustalla olikin jokin kipu tai epämukavuus. Silloin lähdin opiskelemaan lisää hevosen kivun tunnistamisesta ja hevosten kuntouttamisesta. 

Nyt taustalla onkin monenlaista erilaista koulutusta ja monta mahtavaa mentoria satojen minua opettaneiden hevosten lisäksi. On tullut käytyä niin hevoshierojan ammattitutkinto, eläintenkouluttajan ammattitutkinto kuin
hevososteopaatin koulutuskin sekä monta lyhyempää koulutusta, joihin voi
tutustua paremmin täällä  

Nykyisin mietin ongelmakäytöstä pelkkää kouluttamista laajemmin. Kivun
tunnistaminen, kouluttaminen ja kuntouttaminen ovat sitä, mitä teen
päivittäin. Autan niiden avulla hevosia ja niiden omistajia.
Ongelmallinen käytös ei harmi kyllä ole aina niin helppoa, että hevosta
voitaisiin vain kouluttaa. Terveen hevosen kouluttaminen taas on minusta
hyvinkin helppoa, jos ymmärtää hevosen oppimista.
Pidän hyvin tärkeänä, että jokainen hevosihminen ymmärtäisi hevosen
oppimista ja osaisi vahvistaa hevoselle meidän toivomaa, turvallista ja
hyväksi kokemaa käytöstä. Lisäksi olisi tärkeää osata tunnistaa hevosen
kipu mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta hevosta voitaisiin
auttaa mahdollisimman nopeasti.

Näistä aiheista kerron lisää Maastakäsin! -tapahtumassa toukokuussa.
Nähdään siellä!

KAKTU KUPARINEN


RUOKAPALKAN KÄYTTÖ JA POSITIIVINEN VAHVISTAMINEN

Olen Kaktu Kuparinen, eläintenkouluttaja (AT), hevosten matkailukäyttöön erikoistunut luontoyrittäjä ja pienen hevostilan emäntä Eräjärveltä. Olen aloittanut hevosharrastukseni noin 28 vuotta sitten, mutta en ole koskaan työskennellyt hevosalalla päätoimisesti. Järjestän omalla tilallani mm. hevosavusteista toimintaa ja hevosenkoulutuskursseja.

Käytän hevosia kouluttaessani positiivista vahvistetta, eli yleensä ruokapalkkaa. Tavoitteenani on rento, ihmisen kanssa turvallisesti yhteistyössä toimiva hevonen, joka osallistuu aktiivisesti tehtävien ratkaisemiseen. Olen erityisen kiinnostunut hevosten lajityypillisestä käyttäytymisestä sekä ihmisten ja hevosten välisestä vuorovaikutuksesta. 

Sunnuntain esityksessä keskityn erityisesti siihen, miten positiivisen vahvisteen käyttö kannattaa aloittaa hevosen kanssa, mitkä ovat ensimmäisiä tehtäviä joita kannattaa opettaa ja kuinka voidaan välttää tyypillisimmät ongelmatilanteet ruokapalkan käytössä.  

LAURA KOSKENMÄKI


MAASTARATSASTUS

PIIA AMPER


HEVOSFYSIOTERAPIA JA HEVOSTEN KUNTOUTUS

Olen Piia Amper. Työskentelen eläinfysioterapeuttina hevosten parissa ja
fysioterapeuttina vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen puolella. Olen erikoistunut mm. kivun tutkimiseen ja hoitoon, neurologiseen kuntoutukseen ja manuaaliseen terapiaan. Aiemmalta ammatiltani olen
hevoshieroja. Toimin pääasiassa Tampereella ja sen ympäryskunnissa.
Yritykseni nimi on Suomen Hevosfysio.
Maastakäsin! -tapahtumassa kerron teille hevosen fyysisestä ja psyykkisestä kuntoutumisesta. Tervetuloa kuulemaan!

KATARIINA COZMEI


RUOKAPALKAN KÄYTTÖ JA POSITIIVINEN VAHVISTAMINEN

ESSI HOTAKAINEN JA TUIJA RÄMÖ


TRAIL IN HAND TYÖSKENTELY

Essi Hotakainen on Uuraisilla sijaitsevan East Hill Ranchin omistaja, lännenratsastusvalmentaja sekä hevosten kouluttaja. Hän on kilpaillut kansallisella tasolla lännenratsastuksessa ja on mukana SRL:n C-tason lännenratsastus tuomarikoulutuksessa. Essin intohimona on vahvistaa ihmisen ja hevosen välistä yhteistyötä ja turvallista kanssakäymistä. Tämän lisäksi Essi kehittää lännenratsastustoimintaa Keski-Suomen alueella järjestämällä kursseja, valmennuksia ja kilpailuja.

Tuija Rämö on kilpaillut lännenratsastuksen all around-lajeissa Alankomaissa ja Suomessa ja valmentautunut mm. Canisia Romanin ja Tim Kimuran alla lipizzan hevosellaan Alilla. Erityisesti trail in hand ja showmanship at halter -lajit veivät Tuijan lännenratsastuksen pariin, sillä näissä lajeissa vaaditaan teknisen tarkkuuden lisäksi hyvää yhteistyötä hevosen kanssa. Tuija onkin innostanut paljon uusia harrastajia lajin pariin vetämällä kursseja East Hill Ranchilla.

Essi ja Tuija opastavat meitä trail in hand työskentelyn saloihin lauantaina.